Какво означава кондензът по стъклата и стените и повод ли е за притеснение?

Кондензът е неприятно, но нормално явление при прозорците.

Получава се от температурната разлика отвън и отопленото помещение. Когато топлият въздух се докосне до студената повърхност на стъклото, наситеният с влага въздух се охлажда и се стига до конденз. В резултат на конденза по повърхността на стъклото, а и по самия профил се появяват капчици влага, а в много тежки случаи се стига и до мухъл по стените. Кондензът, разбира се, може да се избегне или поне да се ограничи само до замъгляване на стъклата. Това става по няколко начина:

–          при избора на стъклопакет се включва и нискоемисийно стъкло- така температурата на стъклото ще се доближава до тази на въздуха.

–          отоплителните уреди да се монтират под прозореца и затопленият въздух да повишава температурата на стъклата.

–          дърпайте завесите и вдигайте щорите, когато излизате за дълго време от помещението- така въздухът около дограмата се раздвижва и не се получава рязка температурна разлика стъкло/въздух.

–          проветрявайте колкото се може по-често, дори и през зимата. Знаем, че едно от най-непрятните неща е да се отваря прозорецът зимно време, но е наложително за избягване на конденза. Така топлият въздух, който е с висока влажност, се подменя с нов студен и сух и се намалява влажността в помещението.