Съвет от специалист

След монтажа на дограмата трябва да:

sled-montaj-na-dograma– извършите довършителните работи във възможно най-кратки срокове – измазване на стената и отстраняване на уплътняващата пяна. Всяко забавяне може да има негативни последици върху новомонтираната дограма. Важно е всички довършителни дейности да започват поне 24 часа след монтажа.

– много внимателно да почистите долната каса, защото евентуалното оставане на метални стружки от монтажа, може да доведе до поява на петна от ръжда. При почистването можете да използвате прахосмукачка с тънък накрайник.

– премахнете защитното фолио от вътрешната и външната страна на дограмата. Задължително е отстраняването им да стане най-късно до 3 месеца след монтаж.

   Няколко съвета за избягване на конденза:

конденз на pvc дограмаКондензът се образува, когато топлият въздух се сблъска с хладна повърхност- стъклата. За да се ограничи неговата поява е необходимо качествено проветряване на помещенията 2-3 пъти на ден за около 5-10 минути при изключено отопление. Навлезлият свеж въздух охлажда въздуха в помещението и намалява неговата температура, като по този начин я приближава до температурата на стъклата. Краткотрайното проветряване подменя само въздуха в помещението, без да изстиват мебелите и стените. За да бъде здравословен микроклиматът в помещението е необходимо влажността да е в рамките на 35-50%. Когато надвишава тези граници влагата започва да се кондензира и да се превръща в капчици по стъклата, стените и всички хладни повърхности в помещението. Затова проветряването е от първостепенно значение за предотвратяване появата на конденза.

Съществуват и други начини за проветряване, без да се налага прозорците в помещението да се отварят. Към тях спада поставянето на вентилационна клапа в профила. Практично подобрение, което осигурява поток от свеж въздух, необходим за предотвратяване на конденза. Пропускливостта на клапата се регулира в зависимост от външното налягане на въздуха: в сила е парадоксът на Бернули. Когато вятърът увеличи своята сила, клапата се затваря и спира пропускането на студения въздух, докато силата му не намалее. Изключително практично съоръжение, гарантиращо оптимално проветряване и липса на конденз.

Препоръчително е помещенията в едно жилище да са с близки температури, за да се избегне появата на конденз. Ако има огромни температурни разлики между обитаемите стаи и тези, които не се използват, появата на влага в студените помещения е гарантирана. Желателно е да се поддържа една относително постоянна температура в цялото жилище, като по този начин напълно се избягва появата на конденз. Нормалната температура в помещенията, която би предотвратила кондензирането на пари е 18°С -19° С.

Когато поставяте отоплителния уред в стаята е добре неговата струя да е насочена към стъклото. По този начин температурата на стъклената повърхност ще е близка до тази на въздуха и появата на конденз ще бъде избегната.

Как да поддържате добрият вид на дограмата?

поддръжка на PVC дограма

За почистване на дограмата не са необходими специални почистващи препарати, но има такива, които са противопоказни в този случай. Препаратите с абразивни частици не могат да се използват за почистване на профила и стъклото! Тяхната употреба би довела до нарушаване на повърхността и влошаване на техническите им параметри. Дограмата може да бъде почистена с течен миещ препарат или сапунен разтвор и обикновена гъба.

Профилите от PVC материал не трябва да се третират с бензин, ацетон или други разяждащи боята химикали. Ако замърсяването изисква по-специфично почистване се обърнете към специализирана фирма за дограма, където могат да ви посочат подходящ за целта неразяждащ материала продукт.

Грижи за обкова:

obkov-na-pvc-dogramaНеобходимо е веднъж годишно всички подвижни части на обкова да се смажат с масло или грес, несъдържащи смоли или киселини. Това ще гарантира безупречната му работа през следващата година. Прозорците сами подсещат кога е дошло време за смазването им – по-трудно се отварят и започват да „заяждат”.

Важно е да се отбележи, че никога не трябва да се смазват лагерите на плъзгащ обков и ножиците и гърбовете на обков при двуосово отваряне!

Ако след смазване отново има проблеми при отварянето на крилата се свържете със специалист от фирма за дограма, който може да диагностицира проблема и да предложи варианти за разрешаването му.