Your Cart

Често задавани въпроси

Алуминиевите профили са на практика вечни, екологично чисти и конструктивно по-здрави. Новите луксозни системи с термомост достигат термичните показатели на най-добрите шест камерни PVC профили , но са по здрави. Уплътненията им са по добри. Обковът им е един и същ. Като заговорим за цена, алуминиевите системи са значително по-скъпи от PVC системите и затова като се заговори за отношението цена – качество PVC системите излизат на преден план. Цената им е достъпна, притежава отлични топло и шумоизолационни качества и е достатъчно здрава и стабилна за стандартните прозорци в дома.

Камерите представляват въздушни кухини между вътрешните и външните стени на профила. Тяхните размери са различни и винаги една е по-голяма. Броят им не е толкова важен за топлизолационните качества на прифила, колкото е важен размера на прифила и неговата шумоизолация. Разбира се, колкото повече камери има прозореца толкова по-добра е неговата конструкция.

Добре е профилите да са немски с поне 5 камери, стъклопакетът да е троен с високоенергийно стъкло (4 сезона). Задължително за по голяма функционалност, нека се добави двуосов механизъм. Армировката на дограмата да е поне 1,5 мм. И не на последно място е обковът. Най-наложилите се на пазара са MACO, ROTO, VORNIE и SIGENIA.

И двата типа стъкло дават почти еднакави топлоизолационни предимства. Нискоемисийното стъкло е с калиево покритие, като намалява рискът от кондез по стъклото и се монтира отвътре. Високоенергийното стъкло се монтира от външната страна. То задържа топлината през зимата и не пропуска слънчевите лъчи през лятото. Когато навън е тъмно, този модел работи като Ка – стъкло.

За нашите климатични условия е препърчително троен стъклпакет. Заради сериозната инвестиция при подмяната на дограмата е желателно и тройният стъклопакет да е с високоенергийно стъкло, защото разликата в цената е малка, а разликата в топлинните загуби значителна и намалява сметките за ток. Двойните пакети са подходящи за помещения, при които не се живее и не е необходима голяма взискателност към дограмата. Двойният пакет с високоенергийно стъкло също е добра алтернатива за по-евтин стъклопакет.

Добър или лош избор – Безопасността и издръжливоста е сред най-ценните качества на PVC дограмата. Тя не се повлиява от влагата и не се деформира. PVC дограмата е доста разпространена поради енергийната криза Европа. Освен с красив дизайн с нея се осигурява и топло и шумоизолация.

Газ аргона е по-тежък от въздуха. Когато се постави в стъклопакетът, той подобрява коефициента на топлопреминаването. За страна като България е добро решение.

Тъй като пяната потъмнява и започва да се рони с времето под въздействието на слънцето, измазването не търпи отлагане. Поради фактът, че не е хидроизолатор, събирането на влага е неизбежно и когато замръзне пяната почва да се деформира и рони.